Det var under måndagen som Uppsala tingsrätt beslutade att på företagets begäran sätta Gallerix AB i konkurs. Bakgrunden är att företaget med sina 15 butiker i Uppsala, Storstockholm, Gävle, Västerås och Göteborg inte kan betala sina skulder. Tre av butikerna som finns med i konkursen är de butiker som ligger i Uppsala city och i Gränby.

"Betalningsförmågan för Gallerix AB är ej endast tillfällig" står det i den konkursansökan som bolagets styrelseordförande Johan Bjarke lämnade in till tingsrätten i måndags, 11 juni.

Butikskedjan som säljer ramar, posters och presentartiklar samt ramar in foton med mera, har haft en tuff tid. Bland annat misslyckades förra året en butiksetablering i Malmö.

I januari förra året inleddes en företagsrekonstruktion. Men efter att Gallerix ägare lyckats få till en uppgörelse med Fastighets AB Emporia kring en skuld i Malmö så upphävde Uppsala tingsrätt företagsrekonstruktionen i somras. Trots det kunde en ny konkurs inte förhindras.

Gallerix grundades 1974. Företaget såldes 2009. 2013 gick kedjan i konkurs, men startades igen av nya ägare.

Bolaget är fortfarande Sveriges största kedja med ramstudios, men när bolaget var som störst hade det över 100 butiker i hela landet

Uppsala tingsrätt utsåg under måndagen advokat Magnus Cederlöv till konkursförvaltare. UNT har under onsdagen sökt honom för en kommentar, men inte lyckats nå honom än.