Nyligen uppmärksammade UU Innovation hela 17 nya lovande innovationer. Den gemensamma nämnaren är att alla har någon koppling till Uppsala universitet.

Ett av projekten som fick ta emot utmärkelsen ”Attraktivt innovationsprojekt 2018” var bolaget Peafowl Solar Power som har tagit fram miljösmarta, mycket tunna och transparenta solceller. Tekniken gör det möjligt att belägga nya ytor med solceller utan att förändra deras utseende.

– Det handlar om ett material (plasmonic) som vid ljusexponering skapar högenergielektroner som kan användas för att producera el, säger Jacinto Sá, verksam vid Ångströmlaboratoriet och medgrundare av Peafowl Solar Power.

Både det europeiska konsortiet EIT InnoEnergy och Lindhea AB stöder uppfinningen som är klar att testas på marknaden.

– Vi har testat vår produkt i lab och jobbar nu med att göra prototyper till kunder. Vi kommer att arbeta mot kunder som redan har en produkt på marknaden, men behöver driva enheter, utan att äventyra estetiken, säger Jacinto Sá som grundat företaget ihop med Cristina Paun och Marina Freitag.

De säger att materialet de arbetar med har en stor potential eftersom det möjliggör transparenta färger eller färglösa solceller som kan skrivas ut integrerade i alla slags material. En annan fördel är att solcellerna kan produceras mer miljövänligt och kostnadseffektivt än dagens alternativ.

Användningsområden utöver bildskärmar och fönster är exempelvis sensorer, processer och sändare av olika slag.

Hur känns det att få utmärkelsen?

– Det känns mycket bra! Vi tror verkligen att det här kan lösa en betydande del av världens energiproblem och vi jobbar väldigt hårt för att göra verklighet av det här, säger Jacinto Sá.

Det är andra året i rad som UU Innovation delar ut utmärkelsen till projekt med hög innovationspotential som fått extern finansiering som ytterligare stärkt utvecklingsmöjligheterna. UU Innovation är en organisation som verkar för ett ökat nyttiggörande av forskning och kunskap från Uppsala universitet. De fungerar som en länk mellan universitetet, näringslivet och samhället.

Det var en stor bredd bland dem som uppmärksammades vid diplomutdelningen som hölls i Hubben i Science park. Här prisades nya idéer om allt från hållbar destinationsutveckling till kvinnligt entreprenörskap och förnybar energi. Även bland annat verktyg för mer exakt cancerdiagnostik och smarta material för medicinska tillämpningar presenterades.