I samband med UIC-dagen på Uppsala konsert och kongress delades under torsdagen stiftelsen Skapas pris ut till två innovatörer i Uppsala län.

UIC-dagen arrangeras varje år av företagsinkubatorn Uppsala innovation centre som stöttar och utvecklar företag och nya affärsidéer.

Ett av Skapa-priserna gick till Peter Nilsson på APR Technologies i Enköping. Han får 25 000 kronor för att utveckla APR:s affärsidé som handlar om teknik som reglerar temperaturen i satelliter. I januari skrev de ett 28-miljonerskontrakt med det franska rymdcentret Airbus DS och i våras tecknade företaget sitt första kontrakt med rymdstyrelsen Nasa.

Artikelbild

| Komikern Johan Wester var även i år konferencier på UIC-dagen som hölls på UKK under torsdagen. Bilden togs under förra årets UIC-dag.

– Att få det här priset är jätteroligt, inte minst så är det en bekräftelse på att man skapar någonting bra för samhället och att det man gör uppskattas, säger Peter Nilsson i en kommentar.

LÄS MER HÄR: Uppfinning kan lösa dricksvattenkris

Årets Skapa-pris till unga entreprenörer i Uppsala län gick till Nils Weber på Bitroot. Han får priset för en innovation som gör växthusodling mer effektiv. Idén syftar till att spara naturresurser och att öka konkurrenskraften hos svenska odlare, både privata och kommersiella.

– Att vinna ett sånt här pris är mycket värdefullt för mig och för hela teamet på Bitroot, säger Nils Weber i ett pressmeddelande från Almi, en av organisationerna bakom priset.

Artikelbild

| Nils Weber (bilden) ska tillsammans med Peter Nilsson representera Uppsala län i den nationella SKAPA-tävlingen 8 november.

LÄS MER HÄR: Kan öka svenska odlares konkurrenskraft i Europa

Till UIC-dagen kom i år cirka 300 startups, entreprenörer, UIC-bolag samt investerare och aktörer inom näringsliv, samhälle och universitet för att nätverka och utbyta erfarenheter.

Förutom prisutdelningen fylldes dagen med föredrag av bland andra Jonas Wamstad från företaget Drupps som skapar vatten av luft. Här genomfördes även en pitchparad med åtta nya UIC-bolag som presenterade sina affärsidéer på två minuter var. Dagen avslutas nu under torsdagskvällen med mat och mingel.

UIC rankad som världens fjärde bästa företagsinkubator