Inför internationella kvinnodagen, 8 mars, publicerar tidningen Veckans affärer sin årliga lista med Sveriges 125 mäktigaste kvinnor inom näringslivet.

Från Uppsala finns för andra året i rad grundaren av AlphaCE och samhällsdebattören Maria Mattsson Mähl med.

– Det känns mycket hedrande att finnas med på listan. Jag har märkt att folk känner igen mig på ett annat sätt efter att jag kom med förra året, listan är något av dörröppnare, säger Maria Mattsson Mähl som på torsdagskvällen var på Grand Hôtel i Stockholm för att delta på galan där listans 125 namn presenteras.

Maria Mattsson Mähl finns i gruppen samhällsförändrare på listan.

– Det är speciellt roligt att komma med i den kategorin, eftersom jag tror jättemycket på entreprenörskap som samhällsmotor och förändringskraft, säger Maria Mattsson Mähl.

I höstas klev hon av vd-posten i sitt utbildnings- och matchningsföretag AlphaCE för att få tid över för andra projekt och bolag. Bland annat sitter hon i Svenskt Näringslivs styrelse och är medgrundare till det kvinnliga 17-nätverket med företag som omsätter över 50 miljoner kronor.

Januariöverenskommelsen som innebär att fristående aktörer istället för arbetsförmedlingen ska sköta jobbmatchningen, har förstås också slukat en hel del av Maria Mattsson Mähls tid de senaste månaderna.

– Jag har försökt bistå politiker med kunskap inom området och är glad över att personer från olika partier lyssnar, säger Maria Mattsson Mähl som tycker att en fungerande arbetsmarknad och integration är för viktiga frågor för att bli politiska slagträn.

Titeln näringslivets viktigaste kvinna gick i år till Åsa Bergman, koncernchef på Sweco som tar över efter Isabella Löwengrip och Kerstin Hessius.

Andra namn på årets lista är Petra Einarsson på Billerud Korsnäs, Cecilia Qvist, Spotify, Pernilla Ramslöv, Nox, Jessica Schultz, Northzone, Anna Bergström, Retuna, Sarah McPhee, styrelseproffs och Sophia Bendz på Atomico.