Vid den senaste mätningen dessförinnan var motsvarande siffra för tre månader i Uppsala län -13 procent, så dagens siffra kan vara ett tecken på att prisraset kommer att stanna av framöver.

Och i vissa av länets kommuner, de som ligger närmast gränsen till Stockholms län, fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga mycket. I Håbo kommun steg priserna på bostadsrätter med hela 32 procent de senaste tre månaderna och i Knivsta var prisökningen 6,1 procent, enligt organisationen Svensk Mäklarstatistik som dagligen samlar in försäljningssiffror från landets mäklare.

– Här i Knivsta upplever vi just nu att vinden har vänt. Det kommer mer folk på våra visningar igen och många objekt säljs med riktigt bra budgivningar, säger Louise Ekerot, kontorschef på Fastighetsbyrån i Knivsta om att priserna fortsätter att öka i Knivsta.

I Uppsala kommun är utvecklingen för priserna på bostadsrätter -9,5 procent de senaste tre månaderna, vilket beror på en stark januarimånad då priserna ökade med 2,4 procent. -9,5 procent är en förändring jämfört med den senaste publicerade tremånaderssiffran i januari som låg på -12 procent.

I Enköping ligger prisutvecklingen för bostadsrätter de senaste tre månaderna på -4 procent och i Östhammar på -10,8 procent.

Att det är fler personer på visningarna nu kan handla om att de skärpta amorteringskraven träder i kraft 1 mars, och att en del vill köpa sin bostad före det datumet.

– Främst på dyrare orter kan det skärpta amorteringskravet vara en anledning. Deras köpvilja smittar möjligen även av sig till andra. Sedan har ju priserna gått ner, vilket säkert bidrar till ökad efterfrågan, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i Sverige.

När det gäller villor så sjunker priserna i Enköping, Heby, Håbo, Tierp, Uppsala och Östhammar. Knivsta är den enda kommunen i länet där priserna på villor ökar något.

– En förklaring till att priserna sjunker i Uppsala kommun är att när priserna blir höga ­eller det blir ett överutbud på bostäder i någon närliggande kommun så väljer folk att flytta en bit utanför staden. Då sjunker priserna tillfälligt mer än i andra kommuner, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Snittpriset för en villa i Uppsala är nu 4 383 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 33 719 kronor. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 217 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 37 042 kronor.

I Stockholms län sjönk priserna på villor med -2 procent den senaste månaden och bostadsrätternas priser hamnade på +-0.