Det är fackförbundet Unionen som har gjort en undersökning bland Sveriges privatanställda tjänstemän om hur de känner sig. I genomsnitt svarar 60 procent av de tillfrågade att de känner sig stressade av jobbet. Men skillnaderna är stora beroende på var i landet man arbetar.

I Uppsala län är siffran hela 75 procent. Länet hamnar därmed på första plats på listan över var i Sverige vi känner oss mest stressade.

Varför är det så i Uppsala län?

– Vår undersökning svarar inte på den frågan, men det kan handla om en kultur eller om att kraven har ökat, att varje person ska leverera mer nu än tidigare, säger Peter Hellberg, vice ordförande på Unionen.

Den tekniska utvecklingen har haft stor inverkan på att fler upplever att de inte hinner återhämta sig mellan arbetstopparna.

– Många säger att de känner ett ansvar att vara nåbara på fritiden efter att de har fått teknisk möjlighet att kunna jobba hemifrån, säger Peter Hellberg.

Hans förslag är att införa en mejl- och mobilpolicy på arbetsplatserna.

– Vi tror det skulle underlätta för alla att ha en dialog om när det är okej att inte svara och när det tvärtom förväntas att man ska svara. För en mer krass aspekt på det här är att personal som mår bra också ofta har mer ork att jobba, säger Peter Hellberg.

Han är oroad över att stress har blivit ett normaltillstånd i många personers arbetsliv.

– Att det är stressigt på jobbet ibland är inget konstigt eller farligt, men när många även känner att de inte hinner återhämta sig så är det ohälsosamt, säger Peter Hellberg.