Även förra kvartalet steg priserna något, enligt Svensk Mäklarstatistik AB. Det genomsnittliga priset för en villa i Uppsala län ligger nu på drygt tre miljoner kronor. Men skillnaderna är stora mellan de olika kommunerna.

Genomsnittspriset för en villa i Uppsala kommun är 3,9 miljoner kronor medan Knivsta ligger i topp i länet med ett snittpris på 4 miljoner kronor.

Letar man efter ett hus med lägre kostnad kan det vara idé att åka till Heby eller Tierp. Där finns de lägsta priserna i länet, med ett snitt på cirka 1,5 miljoner kronor för en villa.

– Att villapriserna stiger i Uppsala län handlar mycket om tillgång och efterfrågan. När färre villor är ute till försäljning stiger priserna. Uppsalaområdet är också ett av de mest attraktiva områdena i landet att flytta till just nu, säger Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling.

Samtidigt som villapriserna stiger så fortsätter priserna för bostadsrätter att sjunka i alla länets kommuner – utom i Uppsala. I Uppsala kommun har priserna på bostadsrätter stigit de senaste tre månaderna och kvadratmeterpriset är nu 36 743. Snittet i riket är hela 37 810 kronor per kvadrat.

Näst dyrast är bostadsrätterna i Knivsta, även om priserna där minskat med 9,5 procent under de senaste tre månaderna. Därefter följer Håbo och Enköping med ett kvadratmeterpris på 22 000 till 25 000 kronor per kvadratmeter.

Varför sjunker priserna på lägenheter?

– Vi får se hur det kommer se ut i augusti då studenterna kommer till Uppsala. Priserna planar ut nu, bland annat eftersom det byggts mycket, men jag tror att priserna kommer öka igen till hösten, eftersom det fortfarande är brist på bostäder, trots all nybyggnation, säger Tanja Ilic.