Två tidigare chefer på Starbreeze ska ha tagit del av insiderinformation, enligt Dagens Industris granskning. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man gripit en person misstänkt för grovt insiderbrott och att man jagar ytterligare en person, men de är förtegna om misstankarna riktas mot de två tidigare cheferna.

Det var under onsdagen den 5 december som civilklädda poliser slog till mot Starbreeze huvudkontor i Stockholm. Samtidigt greps en person misstänkt för grovt insiderbrott.

Enligt källor till Dagens Industri söker Ekobrottsmyndigheten ytterligare en person men förundersökningsledare Thomas Langrot är mycket förtegen om identiteterna på de två personerna.

Dagens Industris granskning av spelföretaget visar att dåvarande vd Bo Andersson Klint och dåvarande finanschef Sebastian Ahlskog tagit del av Starbreezes loggbok, vilket är en förteckning över alla som fått ta del av aktuell insiderinformation. Den 15 november ska de två tidigare cheferna tagit del av insiderinformation som var rubricerad som “diskussion om eventuella kostnadsbesparingar” och “diskussioner i styrelsen om eventuella ledningsförändringar”. Något som även bekräftats av Starbreezes ir-chef Ann Charlotte Svensson.

Sebastian Ahlskog sålde aktier till ett värde av 1,8 miljoner kronor mellan den 13-14 november. Den 15 november sålde han resten av sitt innehav för 1,5 miljoner kronor. Enligt Starbreeze är försäljningen en följd av kvartalsrapporten från den 6 november.

Bo Andersson Klint sålde aktier till ett värde av 18,6 miljoner kronor mellan den 15-19 november. I ett pressmeddelande från Starbreeze daterat den 19 november skriver man: “Försäljningen är inte ett aktivt val, utan en konsekvens av kursutvecklingen för Starbreeze-aktien. Försäljningen genomförs för att återbetala lån.”

Kort därefter släppte Starbreeze två negativa nyheter som skulle få företagets aktie att rasa mellan 75-85 procent. Dels skrotades vinstrapporten för 2019 den 23 november och den 3 december ansökte spelföretaget om rekonstruktion som beviljades av Stockholms tingsrätt.