För knappt ett år sedan skrev jag i den här spalten om värdeutvecklingen på klassiska bilar. Den har inte dämpats sedan dess. Överlag lär priserna på samlarbilar ha ökat med 5–10 procent det senaste året, vissa modeller med uppåt 50 procent.

Det är inte längre bara äldre bilar, tillverkade i få exemplar och med unik historia, som dragit i väg. Under det gångna året var exempelvis suget efter Porsches sentida GT2- och GT3-modeller fullständigt prilligt. Det är alltså 2000-talsbilar som rätteligen borde vara på väg ner i prislistorna nu när de är 5–15 år gamla. Men för dessa och en del andra bilmodeller gäller just nu inga kända naturlagar.

Låt mig illustrera med ett av otaliga exempel. En kompis försökte våren 2013 sälja sin då några år gamla 911 GT3 RS för 630 000 kronor. Telefonen var stendöd, han fick inte ens ett skambud och beslöt att behålla bilen.

Våren 2015 hade han efter en lång utlandsvistelse hört att marknaden skrek efter just begagnade GT3:or, så han gjorde ett nytt försök. Nu bjöd han ut bilen för 1,3 miljoner kronor, blev nedringd av hågade köpare och sålde till sist för 1,5 miljoner …

Men om någon i februari 2016 frågar mig om klassikerbilar som investering blir jag ändå osäker på svaret. Det har börjat surra om att det är en prisbubbla, att utvecklingen gått från positiv till överhettad och att lycksökarna fylkas som getingar runt ett saftglas.

Det sistnämnda märks på att bilexemplar som normalt trampar runt i skamvrån – dåliga ombyggnader, felaktiga renoveringar, skräpiga skick – annonseras till fantasipriser.

Säljarens önskemål och köparens betalningsvilja är förvisso två radikalt olika saker, budgivning hör ännu främst bostads- och inte bilmarknaden till. Men även om priset i annonsen inte är det som bilen till slut byter ägare för kan vi vara övertygade om att lägstanivåerna höjts flera steg.

Hur ser den närmaste tiden ut? Det är avhängigt svenska förhållanden, till exempel räntornas utveckling, ränteavdragens vara eller icke och läget på bostadsmarknaden. Men i än högre grad påverkas marknaden för samlarbilar av internationella faktorer.

Och så är det en sak man aldrig ska glömma: entusiastbilar ska precis som konstverk köpas för att kärlek uppstått. Om det sedan råkar bli en bra investering gör det naturligtvis inte ont. Just nu kan det emellertid vara klokt att hålla huvudet kallt och se vart vårterminens tendenser pekar – ingen vill köpa dyrt och se marknaden falla …